Beyond Pilates

Beyond Pilates

12 Ağustos 2015 Çarşamba

LAKTİK ASİT

Sade bir dille  anlatmak gerekirse;

Özellikle yüksek yoğunluklu antrenmanlar  sonucunda üretilen enzimler, vücudun yorgunluk sinyalleridir ve kas dokular zorlandığını hissettiğinde vücudumuz laktik asit salgılar.                  

Laktik asit birikmesi glikojenin enerjiye dönüşümü sırasında ihtiyaç duyulan oksijene bağlı olarak kaslarda ağrı ve yorgunluk hissi şeklinde açığa çıkar.                                                                             

Birikme sonucunda oluşan ağrılar dinlenme yoluyla geçer ve vücuttaki laktik asit miktarı normale döner. 

Düzenli egzersize alışkın kişilerde laktik asit birikmesi nadiren ortaya çıkarken, spora uzun süre ara vermiş kişilerin ilk egzersizlerinde laktik asit birikmesi sıkça görülür.           

Laktik asit birikmesi ve sonucunda ortaya çıkacak ağrıların önüne geçmek için basit önlemler alabilirsiniz.             

Düzenli ve Planlı Egzersiz Yapın
Düzenli spor yapmak kasların adaptasyonunu daima güçlendirir.  Egzersiz seviyenizi zamana yayarak arttırmak, kaslarınızın  gereken seviyeye ulaşması için  size yardım eder. Laktik asit birikmesinin önüne geçmek için, kaslarınızı  ilk defa çalıştırdığınız bir antrenmana başlarken zorlayıcı programlardan kaçının.

Cooldown mutlaka yapın

Eklemlerde ağrı hissedildiği anda egzersizi bırakmak çoğu zaman doğru çözüm olmaz. Vücudu egzersize alıştırarak başladığınız gibi, yine alıştırarak bitirin. 5-10 dakikalık soğuma egzersizi vücudunuzdaki laktik asit seviyesinin normale dönmesine yardımcı olur. Soğuma egzersizini hafif tempoda yürüme ve basit stretching haraketleri ile tamamlayabilirsiniz.


Laktik asit birikmesi konusunda yapmamanız gereken, ağrı oluşumuna rağmen vücudunuzu zorlamaktır. Kaslarınızdan gelen uyarıları dikkate alarak kendi bünyenize göre bir antrenman metodu geliştirmek  veya bir uzmandan yardım almak her zaman en güvenilir çözümdür.

Bilimsel açıdan bakacak olursak;
Laktik asit1780 yılında Carl Wilhelm Scheele tarafından keşfedilen, formülü CH3CHOH-COOH ve kimyaca adı alfa hidroksipropanoyik asit olan, bir organik hidroksi asittir.            

1881'de ticari olarak büyük ölçüde ekşimiş sütten elde edildi; bu yüzden süt asidi de denir. Sütte bulunan laktoz, laktik maya denilen bakteriler tarafından laktik aside dönüştürülür.

Her insanın vücudunda oluşan tabii bir organik bileşiktir, kas, kan ve vücudun değişik organlarında bulunur. Laktat ile aynı anlamda kullanılır, laktat, laktik asidin sodyum (Na) ve potasyum (K) tuzudur.

Laktik asidin temel kaynağı, glikojen olarak adlandırılan, karbonhidratın yıkımı sonucu oluşan bir yan üründür. Anaerobik glikoliz sonucu pirüvat üretildiği zaman kas hücresi onu aerobik olarak enerji üretimine katmayı dener.                                         


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder