LAKTİK ASİT
Sade bir dille anlatmak gerekirse;
Özellikle
yüksek yoğunluklu antrenmanlar
sonucunda üretilen enzimler, vücudun yorgunluk sinyalleridir ve kas
dokular zorlandığını hissettiğinde vücudumuz laktik asit salgılar.
Laktik asit birikmesi glikojenin
enerjiye dönüşümü sırasında ihtiyaç duyulan oksijene bağlı olarak kaslarda ağrı ve yorgunluk hissi şeklinde açığa çıkar.
Birikme
sonucunda oluşan ağrılar dinlenme yoluyla geçer ve vücuttaki laktik asit
miktarı normale döner.
Düzenli
egzersize alışkın kişilerde laktik asit birikmesi nadiren ortaya çıkarken,
spora uzun süre ara vermiş kişilerin ilk egzersizlerinde laktik asit birikmesi
sıkça görülür.
Laktik
asit birikmesi ve
sonucunda ortaya çıkacak ağrıların önüne geçmek için basit önlemler alabilirsiniz.
Düzenli
ve Planlı Egzersiz Yapın
Düzenli
spor yapmak kasların adaptasyonunu daima güçlendirir. Egzersiz seviyenizi zamana yayarak
arttırmak, kaslarınızın gereken
seviyeye ulaşması için size yardım
eder. Laktik asit birikmesinin önüne geçmek için, kaslarınızı ilk defa çalıştırdığınız bir antrenmana
başlarken zorlayıcı programlardan kaçının.
Cooldown
mutlaka yapın
Eklemlerde
ağrı hissedildiği anda egzersizi bırakmak çoğu zaman doğru çözüm olmaz. Vücudu
egzersize alıştırarak başladığınız gibi, yine alıştırarak bitirin. 5-10
dakikalık soğuma egzersizi vücudunuzdaki laktik asit seviyesinin normale
dönmesine yardımcı olur. Soğuma egzersizini hafif tempoda yürüme ve basit
stretching haraketleri ile tamamlayabilirsiniz.
Laktik
asit birikmesi konusunda yapmamanız gereken, ağrı oluşumuna rağmen vücudunuzu
zorlamaktır. Kaslarınızdan gelen uyarıları dikkate alarak kendi bünyenize göre
bir antrenman metodu geliştirmek veya bir uzmandan yardım almak her zaman en güvenilir
çözümdür.
Bilimsel açıdan bakacak olursak;
Laktik asit, 1780 yılında Carl Wilhelm Scheele tarafından keşfedilen, formülü CH3CHOH-COOH ve kimyaca adı alfa hidroksipropanoyik asit olan, bir organik hidroksi asittir.
1881'de ticari olarak büyük ölçüde ekşimiş sütten elde edildi; bu yüzden süt asidi de denir. Sütte bulunan laktoz, laktik maya denilen bakteriler tarafından laktik aside dönüştürülür.
Her insanın vücudunda oluşan tabii bir organik bileşiktir, kas, kan ve vücudun değişik organlarında bulunur. Laktat ile aynı anlamda kullanılır, laktat, laktik asidin sodyum (Na) ve potasyum (K) tuzudur.
Laktik asidin temel kaynağı, glikojen olarak adlandırılan, karbonhidratın yıkımı sonucu oluşan bir yan üründür. Anaerobik glikoliz sonucu pirüvat üretildiği zaman kas hücresi onu aerobik olarak enerji üretimine katmayı dener.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder